Păstrarea gentilor tricotate.

      Gentile tricotate sa nu fie spalate in apa fierbinte si substante alcaline, deoarece se deterioreaza intrind in contact cu acestea. Temperaturile ridicate de spalare sunt daunatoare pentru ele, atat la spalare cat si la calcat. Uscarea directa la soare si centrifugarea contribuie la estomparea culorilor si chiar la decolorare.
In primul rand ar trebui spalate doar "la mana", apoi cu detergent lichid, gen perwoll, spalarea nu se face prin "frecare" ci prin presare, nu le storci, le lasi sa se scurga, insa trebuie sa gasesti o metoda ca ele sa nu atarne pline de apa-adica sa le intinzi pe sarma direct-eventual le lasi un sfert de ora in chiuveta sa se scurga de surplusul de apa.
Lasa sapunul sau detergentul sa se dizolve complet inainte de a pune geanta in apa pentru a nu cauza pete si foloseste detergenti neutri pentru tesaturile delicate.. Clateste-le cu cat mai multa apa, schimbindu-se pană rămane curată, iar limpezirea se va face cu apă, la aceeaşi temperatură. Foarte bună este apa de ploaie. Un varf de cuţit de sare de bucătărie şi o lingură de oţet introduse în apă înainte de a spăla gentile de lană colorată previn decolorarea lor - oţetul se adaugă şi în apa de limpezit. Se pot calcă puţin umede pe dos.
Gentile colorate nu trebuie niciodata expuse la lumina directa a soarelui. In cazul in care le usuci  in interiorul casei, asigura-te ca zona este bine ventilata si aerisita. Trebuie impachetate intr-un prosop si asezate pe o suprafata plana, departe de soare sau de orice sursa de caldura. Ar fi bine sa le reasezi in forma originala, cand sunt inca umede si sa le lasi astfel intinse pentru a fi uscate.
Daca punem gentile la pastrare ele trebuie să fie curate, deoarece moliile distrug mai cu seamă părţile unsuroase şi pătate. Să aşezăm hîrtie unsă cu terebentină între lucrurile de lînă puse la păstrare, aerisindu-le de mai multe ori în timpul verii.